Friday, 4 November 2016

AIKEN TEA TREE OIL and ST IVES APRICOT SCRUB #REVIEW

Assalamualaikum w.b.t

HELLO pepolssss. so this is my very first time making a review and of course this is not sponsored okay xD

ni pengalaman aku sendiri pakai benda alah ni. aku pakai since last year and really loveeeeeeee these two things SO MUCH ! <3 <3 <3

aku pakai both of these masa muka aku kena breakout dulu. korang boleh baca kat sini pengalaman aku breakout dulu.

klik link bawah ni okay



masa tu muka aku memang berjerawat pasir gila-gila yg byk gilaaaa, sekarang masih ada jerawat jugak tapi takde lah seteruk dulu. gambar2 aku tengah breakout ada kat entry pengalaman berjerawat kat atas tu.

OKAY now first aku nak cakap pasal Aiken Tea Tree Oil.

tadaaaaa.



THIS IS SO PERGHHHH. i really recommend this thing to you gaisss.

aku dah try banyak ubat jerawat tapi takde yang sesuai kat aku. tapi yang ni memang dia matikan jerawat terus okayyyy. aku memang pengguna setia benda ni.

how i use?

aku akan pakai selepas mandi/cuci muka. and sebelum tidur. yang ada jerawat tu, i really really recommend to try this one. insya Allah berkesan .


tapi yang aku tak sukaa pasal benda ni, dia kuat sangat kot sampai bagi parut hitam ( maybe aku letak banyak sangat kot). tapi cara aku hilang kan parut tu, i use the st ives apricot scrub .



aku pakai scrub ni biasanya selang sehari atau dua hari then kadang-kadang aku akan pakai hari2 sebab lepas pakai kulit muka rasa clean and fresh je tau hehe

aku rasa dua benda ni tak boleh nak pisahkan. i really really love both of these! 

dua benda ni sangat affordable lagi2 untuk student cam aku ni hehe

you gais should try 100%

ni before pakai benda alah tu. (gmbr masa breakout dulu)



kat bawah ni gambar selepas berbulan2 pakai ....









hehe thats all from me. 


READ THIS:
-MY SKINCARE ROUTINE
-PENGALAMAN BERJERAWAT AFTER PAKAI LOCAL PRODUCT!
-AKU KURUS? SALAH KE?
-AKU KENA GIGIT SERANGGA CHARLIE

MORE TO READ:
-I AM THE IPG STUDENT NOW
-BONGKAR ALMARI LAMA

-We went to Muzium Istana Diraja
-NANA TURNS 19
-Why I hate asrama so much?


LOVE, nana

Im the IPG student NOW !

Yes people! I am IPG student right now !! 





those who do not know what the hell ‘IPG’ is , let me tell you . IPG adalah singkatan untuk Institut Pendidikan Guru. Dulu dikenali sebagai Maktab Perguruan. Pehe dok?


Last year( 2015), aku tak lulus interview. Then, this year rezeki aku dapat this year hoho which is I never expected that I will ever passed the test bcs I think I did soooooo cincai hahaha I mean, I didn’t even read all those kind thing such as isu semasa pasal pendidikan semua tu sebab yes I don’t even have any interest okay sebab I was so in love with my course when I was in upsi.

But I did so well okay untuk ukcg ( Ujian Kecergasan) –ujian kelayakan untuk masuk ipg . better than last year hehe and I think one of the reason was bcs of my parent.

Last year, I admit it I really really really want to get into IPG and wanna pass all of the interview and the ukcg. I even did some exercise for the ukcg test and staying up late reading all of those isu semasa thingy haha bcs I wanna pass the the iv and this year I don’t even read that AGAIN . I just ask my mom, dad and sister some questions yang terlintas  kat fikiran aku.

And I don’t even expect that I passed the interview with that kind of efforts.

Tu lah, bila Allah dah cakap “ya” then what cn we do kan.

If only you know, I cried so hard okay the moment I know that I will leave upsi, the science and mathematics

p/s: aku dapat course Pendidikan Islam kat IPG Pendidikan Islam Bangi



actually, aku seriously tak minat okay subject pendidikan islam hahahaha I just don’t like it. Aku asal sekolah agama, aku tak sambung tingkatan 6 sebab aku betol2 tak nak ambik STAM ( Sijil Tinggi Agama Malaysia). Lepas spm, aku sambung kat UPSI ambik course Diploma Science which is I love it soooooo much.

Aku masuk ipg , aku niat sebab nak happy kan my parent sebab aku tahu dorang nak sangat aku masuk IPG . masa aku dapat tawaran pegi interview and ujian kecergasan sebelum masuk ipg, masa tu aku kat upsi dalam smester 2. Parent aku sanggup beli flight ticket 2x which is first untuk ujian kecergasan and second untuk interview ipg.

 Then how can I say no when I FINALLY passed the interview?

Firstly, memang aku nangis gila k. sedih tinggalkan upsi and kawan2 aku kat sana, dan aku sedih gila sebab dah tak belajar math and science which I loveeeeee it so much. But nvm my parent knows what is the best for me and my future. And I asked Allah for the best, then Allah gives me this.

At first masa aku kat IPG seriously weh, seminggu awal nangissss je keja aku seriously. Lagi2 lepas habis orentasi. Aku benci gila dengan fasilitator orentasi ( sampai sekarang masih benci lagi :p )

FIRST DAY ORENTASI

Then ada yang terkejut sebab aku masuk IPG padahal aku dah sampai semester 3 kat UPSI. I just smiled and Allah knows how hurt the feeling was.

Haha then things get better day by day. I started to love people here.i even love my classmate here more than I love my classmate when I was in school.

the classmates.....






But of course I still cant accept all of these. I mean, I still wanna be in UPSI  . I love how sporting people there, how free I was there without any rules, how easy the assignments

Dah matrik card aku kat IPG ni buruk. aku anggap tukang gambar tu tak pandai nak cari lighting >.< 

mula2 kad matrik aku gambar ni.


buruk gila kannnn. then aku lekat gambar pasport aku hahahahah



but yeah I hope this is the best for me.
It’s been almost 5 months im here since June. And I wish everything will be fine after this. May Allah ease everything .

THE HOGWARTS


Love nana.

Friday, 28 October 2016

NANA TURNS 19 YEAYYY

Assalamualaikum w.b.t

hello peopleeeeee. hehe it's been a long time aku tak buat entry sebab malas+busy hehe

so sekarang aku nak buat entry pasal birthday aku baru2 ni hehe

Aku birthday 20/10/1997

yeayyyyy dah tua -.-

ni umur last aku jadi budak belasan tahun alahai. tua dah aku ni hm . 

okay aku nak cerita pasal birthday aku baru2 ni. 

the story begin....

okay macam ni, 20/10/2016 jatuh pada hari Khamis tau. aku cadang cemni. aku tak heboh2 pon yang masa tu birthday aku. kiranya, aku nak tengok sapa yang betul2 tahu pasal aku i mean dorang ingat lah birthday aku, bukan aku yang ingatkan dorang. 

tapi kalau FB BIRTHDAY REMINDER tu aku tak tau lah nak cakap apa haha

so the day went well. nothing interesting. i mean ya aku terharu jugak dengan some people yang sanggup call, text and buat voice note kat whatsapp tengah2 malam sebab just nak wish birthday je . then i feel like,


" wah. so this is the people"

thankyousomuch to those people. i really really appreciate all of the efforts. 

Ni antara wish yang aku dapat . yang lain tak sempat nak snap sebab tdelete :( masalah teknikal :((((









aku nak cerita yang buat aku terharu gila nak mati even sampai hari ni belom dapat move on k. kalau ingat balik, still rasa nak meleleh je air mata ni hm

okay first, sorang senior aku ni nama dia Nami ajak aku keluar esoknya 21/10/2016 ( Jumaat) konon nye lah nak celebrate birthday aku. dia nak belanja makan so aku ponn layan je lah. dah tahu dia nak belanja. orang memberi kita merasa hihihi

at first i expected nothing at all.

kami lepak makan kat Nasi Penyet kat NU CENTRAL KL. okay everything went so well. tapi sebelum ni, aku ada tagih hadiah birthday jugak dengan Nami ni haa. sebab dia adalah senior yang aku paling rapat. so sepanjang makan tu, aku tunggu je hadiah dia tu hm. tapi takde pon :(


tapi aku buat biasa je lah. aku rasa aku tak pernah lagi dapat special birthday surprise or birthday treats sepanjang hidup aku. kecuali seingat aku paling special aku ingat masa aku sekolah rendah lah kot . bapa aku beli 4 cake untuk birthday aku and celebrate kat class. tu je lah kot. kalau kena air kotor masa birthday masa form3 tu takyah cakap la kan haha and i rarely get present from any friend of mine on my birthday so it was just fine la to me. dah biasa tak rasa special masa birthday sendiri haha

then after that, nami ajak aku pegi Times Square. Dia cakap ada plan.

aku yang tak pernah ada pengalaman dengan benda2 cam tu buat biasa ja lah sebab ye lah. plan apa je lah si nami ni boleh buat kan hahahaha

then sampai kat TS , nami ajak aku g watson then lepas sampai depan watson. tetiba nami panggil nama someone

" JUJIE''

i was blur okay sebab jujie ni nama kawan aku dah kenapa nami pegi panggil nama bestfriend aku .masa ni aku tak nampak pon jujie. aku ni rabun. tak pakai glasses pon masa tu.

THEN , 2 ORANG PEREMPUAN MENUJU KE ARAH AKU. BAWAK BELON OKAYYYY 

OF COURSE LAH AKU KENALLL 2 ORG BUDAK POMPUAN TU.

ANIS AND JUJIE. BESTFRIEND AKU.

CAMANA DORANG BOLEH ADA KAT SINI AKU TKEJUT GILA PADAHAL BEFORE AKU JALAN PEGI NU CENTRAL TU PON DUA2 DORANG TENGAH DUK RILEK KAT ASRAMA. SATU TENGAH TIDO SATU LAGI TENGAH NTAH TENGOK TV KOT KAT SURAU DENGAN BAJU BIASA JE. TUP TUP DAH DEPAN MATA TENGAH PEGANG BELON DENGAN COKLAT BAGAI LAWA PULAK TU... BILA MASA DORANG BSIAP. HAHAHA AKU TKEJUT GILAA K



THEN I WAS REALLY TOUCHED BAH MASA TU THEN I CRIED hahaha 

i admit it masa birthday aku semalamnya tu, dorang just buat biasa je just a simple wish which is aku takde trasa mana pon sebab aku baru kenal dorang dalam 5 bulan cemtuh so takde lah rasa macam sedih sangat sebab ye lah baru kenal kan buat pa nak wish gempak2. then tetiba buat surprise cem tu plak. dah la first time orang buat surprise cm tu kat aku T.T
















Ni video jujie bagi kat aku




NI VIDEO ANIS AND JUJIE RECORD UCAPAN BIRTHDAY UNTUK AKU :')




SO HAPPY BIRTHDAY TO MEEEE.


" BEST KAN DAPAT KAWAN YG BOLEH HARGAI KEHADIRAN KITA " - MAMA


JUJIE AND ANIS NI BARU KENAL AKU BEBERAPA BULAN, DAH SANGGUP HABIS DUIT SEBAB AKU :') - NAMY

THANK YOU ALLAH FOR SENDING THEM TO MY LIFE <3

Sunday, 1 May 2016

PENGALAMAN AKU BERJERAWAT

Assalamualaikum.

hai there ! hehe it's been a long time aku tak buat entry . al maklum lah aku agak busy kot sekarang . * sebenarnya takde idea nak buat entry* haha

okay , aku rasa nak buat entry pasal jerawat ni sebab aku nak share kat korang pengalaman aku and apa aku buat untuk kurangkan jerawat

aku tak cakap yang muka aku clean and clear 100% k tapi aku just bagitau apa yang aku buat and letak bagi muka aku okay since ramai kawan2 aku tanya aku pakai apa . so aku akan share kat sini .

SEBELUM TU AKU NAK TEGASKAN YANG MUKA AKU TAKDE LAH CLEAN SANGAT  . IT'S JUST GET BETTER LAH KALAU NAK COMPARE DENGAN SEBELUM NI . JANGAN PULAK KORANG JUMPA AKU FACE TO FACE THEN CAKAP 

" hek eleh , dia ni buat entry pasal jerawat bagi tips bagai padahal muka pon hancor "

pls k pls . tamau dengar macam tu .

and satu lagi, skincare yang sesuai kat aku tak semestinya sesuai kat korang . so kalau korang nak try skincare yang aku pakai, just try tapi jangan lah salahkan aku kalau tak berkesan sebab kulit lain2 kan hehe

okay jom start!

okay macam ni . aku rasa kepada sesiapa yang follow instagram or twitter aku, friend kat wechat aku mesti tahu yang aku pernah kena jerawat hm takde lah teruk sangat kot tapi bagi aku teruk jugak sampai aku takde confidence nak keluar . seriously !

aku kena ni last year . when i was 18. sebelum tu muka aku takde lah clean sangat . tapi takde lah naik jerawat teruk sangat macam last year . last year, muka aku naik jerawat pasir. penuh kat dahi, pipi sampai bila aku jumpa kawan2 lama pon dorang akan cakap lebih kurang macam ni,


" nana . kenapa muka kau? "

" kau pakai apa sampai muka kena teruk macam ni?"

"asal muka kau dah bjerawat?"

" tu lah , jangan tukar2 product . kan dah teruk macam ni"

" muka kau takde lah teruk sangat jerawat tapi sebelum ni kan flawless . so too obvious lah bila kau kena macam ni"

korang faham tak betapa low nya confidence level aku masa tu? serious weh aku jarang sangat keluar rumah sebab ni je . sebab aku malas nak dengar orang cakap bukan2. kekadang, sampai taknak tengok cermin tau. 

kalau nak selfie pon, aku delete balik tau . aku memang jenis gila sefie tapi masa aku kena jerawat ni memang aku jarang gila selfie.

 even camera360 pon tak boleh nak tutup jerawat aku T.T

tapi masa ni yang selalu naikkan semangat aku, yang aku ingat just mama aku and senior aku. dorang je selalu cakap,

" ala . it's nothing la"
" ala okay je tu"
"biasalah hormon"

hoho . yang ni gambar masa aku kena jerawat tu














tapi, masa aku kena jerawat pasir ni , bukan setakat jerawat tau, muka pon macam makin gelap sampai orang lain pon tegur. 

kalau korang nak tanya punca aku bjrawat, aku sendiri pon tak tahu nak jawab apa. maybe sebab hormon?

tapi aku lagi syak sebab aku pakai ada satu product tempatan ni, then aku stop pakai. sebab mahal sangat untuk seorang pelajar macam aku. so aku stop. then tetiba naik banyak jerawat pasir.

* aku tak nak mention nama product tu *

tapi serious aku cakap, lepas je aku kena , aku memang tak try dah product tempatan untuk muka . aku rasa dah rasa trauma sangat weh hahahahaha

aku just akan tengok product yang kena jual kat watson and guardian je. 

aku bukan tak galakkan korang try product tempatan tapi before korang try , better korang baca review/testimoni product tu . jangan baca testimoni lepas pakai 2-3 bulan je, cari sekali apa pengalaman dorang lepas pakai and semasa stop pakai.

okay sekarang aku nak share product apa yang aku pernah pakai yang buat muka aku getting better than before.

1)



maybe those yang selalu search kat google cleanser yang okay untuk muka bjerawat, mesti ramai recommend Cetaphil kan?

 haha i tried it before. tapi cleanser for nomal skin not suitable kot for me . sebab dia tak bagi kesan sangat kat muka aku. then i tried Cetaphil for oily skin macam kat gambar yang aku tunjuk kat atas ni .

aku pakai boleh lah dalam beberapa bulan . kalau nak cakap berkesan ke tak tu, ntah lah. makin okay kot tapi tak sepenuhnya.tapi masih je tumbuh jerawat. then aku tak pakai dah cetaphil ni cus aku rasa cetaphil mahal sangat kot untuk aku plus dia tak bagi kesan kat aku. 

2) then aku try product Simple Trial Kit ni. sampai sekarang aku pakai. 


komen aku?

so far, okay je lah. dia tak mahal sangat dan okay je lah . muka aku makin okay kalau nak compare masa aku pakai cetaphil oily skin dulu. hehe


3) okay, selain daripada ni, aku  jugak pakai apricot scrub st ives.


seriously, aku cakap yang scrub ni okay gilaaaaaaa. aku akan pakai bila aku rasa muka kotor sangat then kalau aku rajin aku akan pakai scrub ni dalam seminggu 3 kali kot. JANGAN PAKAI SETIAP HARI. scrub ni sangat berkesan bagi hilang acne scar aku . tapi takde lah pakai terus hilang kan. kena sabar rajin dan konsisten. hehe

4)



yang ni pulak, Aiken Tea Tree Oil aku pakai untuk letak kat jerawat. aku pernah try Oxy, tapi tak sesuai dengan aku . banyak ubat jerawat yang aku try, tapi paling suka yang ni lah sebab ntah dia berkesan dengan aku hehe

5) untuk scar pulak , aku pakai Hiruscar ni. dulu aku rajin pakai. sekarang dah jarang haha sebab malas kot haha


*
*
*

haaa . semua product yang aku mention kat atas korang boleh je cari kat watson or guardian yang berdekatan. harga pon takde lah mahal sangat. sesuai je dengan pelajar macam aku. haha

ohya , lagi satu, aku consume vitamin C jugak . vitamin C 21st century ni boleh beli kat guardian and watson jugak :D


okay ni je kot. 

# semua gambar product kat atas aku curik kat google je . hehe

gambar aku yang latest hehe

okay ni je la. kalau korang nak tanya apa2, komen je kat bawah okay? 

bye !

ASK ME ANYTHING YOU WANT ,
 HERE -> (CLICK HERE)

TWITTER : nanamasran
INSTAGRAM : nanamasran

 READ THIS ( CLICK THIS):

-AKU KENA GIGIT SERANGGA CHARLIE
-AKU KURUS? SALAH KE?
MY SKINCARE ROUTINE

MORE TO READ :
-We went to Muzium Istana Diraja
-NANA TURNS 19
-Why I hate asrama 
LOVE, NANA