Tuesday, 9 June 2015

Pengalaman Temuduga Guru KAFA 2015

Hai Assalamualaikum

Hari ni aku nak cerita sikit pengalaman temuduga kafa aku kemarin 

kan aku tinggal kat Kota Belud Sabah. jadi temuduga aku kena di Kudat untuk Pantai Barat Utara ( PBU )

okay aku jalan pegi kudat dengan bapa aku dari jam6 lebih . jam6 pagi okayy 


ni aku sarapan subuh2 pun xda selera . tapi kena jugak sebab xkan jalan jauh  perut kosong kan

ya Allah kan jauh ( Kota Belud-Kudat ) . pening gila aku .aduh almaklumlah aku ni mabuk jalan jauh siket . (lebih kurang 2 jam kot)

tapi tengah pening2 tu , sempat jugak aku selfie hahaha





pastu sampai sana , kami kena masuk ujian bertulis dulu . agak awkward lah mula2 sebab kat sana aku tengok kebanyakan orang2 umur 20-an 30-an . jadi aku ni 18 agak susah lah sesuaikan dengan persekitaran . dalam jam8 camtu la masuk dewan . imagine , sampai jam9 belom lagi ada apa2 . agak bosan juga lah haih




ni aku tengah duduk duduk

aku duk diammmm ja main hp . malas membaca bukak itu ini. tapi lama2 aku bukak jugak buku saja2 bagi hilang bosan





then, finally orang bagi soalan exam pon tiba. at first, aku ingat soalan dia soalan objektif macam kat ujian IPG hari tuh . rupanya x . soalan subjektif semua dalam jawi and ada dalam arab

haha and i was like ........ malas nyaaaaa buat ayat



ada juga soalan dia minta 
  • tulis doa qunut bserta baris . 
  • ada jugak minta doa lepas wudhuk
  • siapa kanak2 pertama masuk Islam
  • minta contoh huruf tajwid
memang masa tu xda semangat langsung pun haha malas nak kisah apa yang jadi, aku jawab ja ikut suka hati haha

then lepas ujian bertulis , kita orang kena tunggu giliran temuduga . maksud aku , bukan kena bagi giliran , ikut suka hati ja masuk . siapa cepat dia dapat . jadi aku agak segan lah nak potong turn orang yang lagi tua dari aku sebab takut kena cakap x sopan pulak hm

tapi aku x berapa suka lah dengan pengurusan dorang urus temuduga . tidak sistematik . imagine , sampai lepas magrib baru aku dapat giliran temuduga . lama kan ? imagine tunggu dari pagi . siapa juga x bosan haiz


muka kebosanan menunggu
penemuduga ada 3 orang . setiap pemohon kena pegi tiga2 temuduga baru boleh pulang . dah la kami tunggu kat luar tu agak panas . memang orang yang mula2 nervous untuk temuduga terus hilang semangat dan hilang mood . dah lah xda makanan disediakan. kantin berdekatan pun xda .(maybe ada (?) tapi aku je kot yg tak nampak. hm * here i am trying to think positively*
ni kawasan menunggu
nasib baik ada bapa kepada salah seorang calon temuduga bermurah hati sedekah kan makanan and minuman untuk kami. Semoga murah rezeki 





hmm okay aku kena soalan apa masa temuduga ?

okay ,

BILIK PERTAMA :
  • kena suruh perkenalkan diri
  • tanya apa yang aku tahu pasal kafa
  • UPKK untuk darjah berapa
  • kenapa x sambung belajar sedangkan result SPM okay
  • kenapa x sambung STAM 
  • apa kipas dalam bahasa arab?
  • tukar 'papan tulis' ( dalam bahasa arab ) pegi musanna and jama'
  • apa seratus dalam bahasa Arab
  • siapa nama pengarah Jakim Sabah
# okay yang lain aku x ingat

BILIK KEDUA :
  • sebutkan rukun iman
  • sebut rukun Islam
  • sebutkan 5 malaikat dan tugasnya
  • sebutkan rukun wuduk
  • sebutkan perkara yang membatalkan puasa
  • sebutkan syarat wajib puasa
  • sebutkan syarat sah solat
#aku x berapa ingat . yang penting lebih kurang macam ni lah soalan dia hee

BILIK KETIGA :
  • mula2 baca ayat quran yang dia bagi
  • pastu dia tanya tunjuk kat ayat yang kita baca tu then tanya tu hukum tajwid apa
  • pastu baca surah lazim yang di hafal . aku kena surah At-Tin
okay tu ja yang aku ingat . hehe okay baiii :D



KALAU NAK TANYA APA2 BOLEH TANYA SAYA KAT SINI( KLIK SINI )
insya Allah saya akan jawab dalam tempoh 24hours hehe ok bye <3



INSTAGRAM : nanamasran

35 comments:

  1. Waaa...susahnya ujian kafa...doakan sy dpt jwb smua soalan intrview & bertulis nanti...sy test 24 ni...

    ReplyDelete
    Replies
    1. xde lah susah sangat . ok je . ok goodluck ! hehe nanti bagitahu result eh :D

      Delete
  2. salam nak tanya ujian bertulis tu ... payah dak ? lagi satu dia ada tny tntg tugas tugas menteri ke

    ReplyDelete
    Replies
    1. ujian btulis semua dia tanya pasal basic dalam tauhid fekah dan sebagainya je . seingat sy xde pon dia tanya pasal tugas menteri.

      Delete
  3. Replies
    1. dah lulus . hari tuh tinggal tunggu penempatan mengajar dah . tapi tak jadi pegi sebab saya sambung study. hehe

      Delete
  4. Dah dapat jadi guru kafa ke cik nurul sakinah?

    ReplyDelete
    Replies
    1. dah lulus . hari tuh tinggal tunggu penempatan mengajar dah . tapi tak jadi pegi sebab saya sambung study. hehe

      Delete
  5. Alhamdulillah sedikit dapat membantu.. terima kasih yer atas perkongsiannya adik :)

    ReplyDelete
  6. Wa..makasih atas infonya..dak sangka pula Nana ni..rupanya sakinah masran..sambung mana ko skrg? ..

    ReplyDelete
    Replies
    1. ya saya haha . sekarang tengah belajar dekat upsi hehe

      Delete
  7. Macam mana cara pohon guru kafa ek?

    ReplyDelete
    Replies
    1. saya tak pasti pulak. sebab hari tu saya dapat borang pmohonan dari member saya. dia guru kafa so dia yang tolong carikan borang tu untuk saya hehe

      Delete
  8. Waah...best laa... da kerja ka skg?

    ReplyDelete
  9. Waah...best laa... da kerja ka skg?

    ReplyDelete
  10. Skg ambil bidang apa d upsi? Hehe

    ReplyDelete
  11. Skg ambil bidang apa d upsi? Hehe

    ReplyDelete
  12. terima kasih atas perkongsian.. :)
    kena pakai tag nama?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ikot suka hati. Saya pakai je hehe

      Delete
  13. Comel betul. Hehehe
    Doakan esok ujian bertulis :D

    ReplyDelete
    Replies
    1. Sorry for the very late reply. May Allah ease you, always!

      Delete
  14. tengah cari pic ujian bertulis utk post artikel ujian insak ipg. nampak gambar ko pula. slm perkenalan sy dari sabah juga. mohon berkunjung ke website sy.

    ReplyDelete
  15. Assalamualaikum,yg ni utk lepasan spm ke ? Apa saluran dia kalau saya berminat nk jadi guru kafa ?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Walaikumussalam. Tak, dia terbuka. Saluran? Sy isi borang pmohonan kafa. I got it from my sister sbb dia pon guru kafa gak.

      Delete
  16. Yang lelaki kena pakai tali leher ke? Btw tq for sharing.

    ReplyDelete
    Replies
    1. better pakai sebab ia menunjukkan ciri2 seorang guru :)

      Delete
  17. Rindu pulak tmpt ni haha

    ReplyDelete
  18. Assalamualaikum sis dulu sekolah katne? Lagi 1, berapa ramai penemuduga kafa dlm setiap bilik?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Walaikumussalam im so sorry for the late reply! Dulu sekolah kat kinarut sabah. I cant remember how many they were. Sorang ja kot dlm 1 bilik

      Delete
  19. tq share info :). nak tanya, pakaian bagi perempuan apa ya? baju kurung n bawal ke? ada tak dia tanya tentang isu semasa?

    ReplyDelete
    Replies
    1. pakai pakaian menutup aurat je. yang sopan. isu semasa? im not sure. sebab dah tak ingat sgt. but just get ready mana tahu dia tanya.

      Delete

dah baca , comment lah sikit ;)