Monday, 1 June 2015

Pengalaman temuduga IPG 2015

Assalamualaikum 

hi since aku tak terpilih sebagai orang yang lulus temuduga hari tuh , so aku tak boleh nak letak tajuk entry kali ni " tips temuduga" hahahahahaha

entry lepas aku ada cerita pengalaman UKCG aku kan , haa kalau nak tengok , meh bukak entry ni [ HERE

so .... kali ni aku nak share sikit pengalaman aku temuduga IPG hari tuh . aku dapat temuduga di IPG Kent Tuaran . hee

malam sebelum temuduga tu , aku tido lewat kot . sebab aku takde baca apa2 pon untuk temuduga. so , aku stay up lah baca sikit2 pasal isu semasa , pasal GST , hafal nama menteri pendidikan , baca pasal pelan pembangunan . pokok nya , aku baca psal isu semasa yang tengah hot lah .

Orang kata, tips temudga : BACA ISU SEMASA TENTANG NEGARA & ISU PENDIDIKAN MASA KINI . then , kan aku punya opsyen Pendidikan Islam ( Lepasan SMU ) ... so , ada ujian amali khas .

ujian amali ni hanya untuk Pendidikan Islam and Music je . so kena baca lebih sikit lah

aku ulang kaji lah segala macam rukun2 , tajwid etc

okay , skg aku nak crta pasal hari temuduga .

okay , aku pegi temuduga hari tu pakai baju kurung . nametag and kasut bertumit . yang penting kena pakai ikut macam mana cara pemakaian seorang guru lah . Baru panel tu suka tengok kan hehe

ni dalam keta . tu kakak aku kat belakang :D

so awal pagi , hahaha seriously aku agak nervous sebab ni first time aku ikut temuduga then aku pulak jenis tak pandai nak bercakap sangat depan orang lain . 

jadi ... aku banyak2 zikir lah supaya tenang hati hahaha

aku datang awal pagi dengan kakak aku . kakak aku pun terpilih temuduga .so... awal2 pagi , kitaorang ada taklimat . pastu , tunggu lah nama kena panggil .

ni dalam bilik taklimat . tu kakak aku heee

then nama aku dan yang lain dipanggil untuk Ujian amali .

ujian amali ni , ada dua bahagian

first , kita kena baca quran . dengan tajwid . Takde pon dia tanya pasal tajwid haha just baca ja lah dengan bertajwid . pastu kita kena tulis prkataan yang disebut dalam jawi

 then yang kedua pulak , bahagian fardhu ain / nahu sarf / fiqh ( kalau aku tak silap lah )

yang penting bahagian kedua ni dia akan tanya soalan berkaitan dengan benda yang kita pernah belajar masa sekolah ( pmr&spm) lah contoh macam ....

  • rukun nikah
  • rukun solat
  • syarat sah solat
  • syarat sah wudhuk
  • rukun khutbah
  • bacaan sujud sajadah
  • bacaan tahiyat awl/ akhir & doa iftitah & doa qunut
  • baca satu text arab tanpa baris . so kita kena baca dengan ikut kaedah nahu sarf yang betul
  • buat ayat berdasarkan gambar yang di beri
  • cara berwudhuk dengan sempurna
  • cara bertayamum

and yang lain2 aku tak ingt sebab setiap orang kena lain2 . ikut lah dia nak bagi soalan suka hati dia hahaha ikot rezeki! Haa doa la dpt soalan senang :D

then after ujian amali , kitaorang dipanggil masuk bilik temuduga!!

 gila nervous . aku dah baca banyak pengalaman2 temuduga yang lain kat google so aku agak nervous lah dengar cerita dorang hahaaaha

so . Firstly, kitaorang kena sediakan fail yang berisi sijil2 akademik/ kokurikulum diluar bilik temuduga sebab sijil2 tu lah yang penemuduga akan tengok nanti

okayy ...... then bila masuk bilik iv, nervous tahap gila . kita orang masuk ramai2 . takde pon sesi individu . 

i mean, masuk bilik temuduga sorang2 , takde pun .kitaorang masuk secara berkumpulan je.

pastu kitorang diarahkan tonton video . pastu hayati video tu , then lepas tengok video , penemuduga akan tanya apa pendapat setiap seorang pasal video tu .

tapi , sewaktu temuduga , bahasa kena guna Bahasa Melayu tau . Bahasa standard atau baku lah. Lebih baik macam tu lah sebab tu akan di nilai jugak. Jangan guna bahasa pasar!

pastu panel temuduga akan bagi tajuk , then kena bincang tajuk tu dalam kumpulan . 

bincang kena bagi penemuduga dengar jugak tau . I mean, kitorang bincang depan panel. So, bahasa pun kena lah bahasa standard bahasa melayu . Tak boleh guna bahasa pasar . and kena bersopan santun .

kalau tak silap, ktaorang diberi tajuk " bagaimana meningkat kreativiti seorang pelajar "

haa kami pun bincang lah pasal tajuk tu . okay ja lah . Takde lah macam yang aku imagine . best ja bincang dengan dorang . idea selalu ada ja . dorag pulak sporting . dalam kumpulan aku tu , semua opsyen Bahasa Arab . aku ja Pendidikan Islam . hahaha . semua girl . Takde pon lelaki.

aku tak berapa ingat apa soalan2 masa temuduga tu . semua okay ja lah . semua soalan yang boleh fikir sendiri .lebih kepada KBAT la.

mungkin kitaorang bnasib baik kot sebab ada kumpulan lain kena tanya pasal isu semasa pendidikan . so , siapa yang ada baca pasal isu pendidikan , senang lah jawab .

yang aku ingat soalan2 yang panel temuduga bagi , lebih kurg pasal " cara mengatasi masalah sosial di kalangan pelajar muslim "

then kami juga ada di tanya siapa ada kelebihan macam taranum , marhaban dan sebagainya lah .

hahaha yang aku x sangka , walaupun aku opsyen Pendidikan Islam tapi , dalam temuduga , ada sesi bercakap dalam bahasa arab . hahaha

tapi pengalaman aku , okay ja lah kot . xdalah temuduga ni teruk sangat macam yang aku imagine . atau aku just bernasib baik rezeki lah dapat soalan senang kan . Alhamdulillah lah Allah permudahkan. hee

ni gambar aku akan ahli2 kumpulan aku yang lain . kita orang ber-wefie lepas habis temuduga hee





okay tu sahaja untuk entry kali ini . okay bye :D



KALAU NAK TANYA APA2 BOLEH TANYA SAYA KAT SINI ( KLIK SINI ) ,
 insya Allah saya akan jawab dalam tempoh 24hours hehe ok bye <3



INSTAGRAM : nanamasran

62 comments:

  1. Assalamualaikum....lelaki kene pakai blazer ke...sesi cakap bhsa arab tu...mereka suruh cakap ape...

    ReplyDelete
  2. Assalamualaikum.....lelaki pakai blazer tak...sesi ckp bhsa arab tu...mereka suruh ckp ape

    ReplyDelete
  3. Assalamualaikum...lelaki pakai blazer tak....sesi cakap bhsa arab tu..mereka suruh ckp ape

    ReplyDelete
    Replies
    1. walaikumussalam, tak pasti pulak pakai ke tak. tapi, hari tu ade je yg tak pakai blazer. time sesi cakap arab tu, penemuduga akan bagi satu tajuk then dia mintak untuk bincang pasal tajuk tu and yes kena cakap arab masa tu :)

      Delete
  4. assalamualaikum, saya nak tanya.
    1- wajib ke pakai nametag?
    2- org yang temuduga awak dri spp dan bpi kpm ke?

    ReplyDelete
    Replies
    1. walaikumussalam.
      1. tak wajib sebab dorang akan sediakan benda khas untuk tulis nama tapi pakai nametag tu kena pakai la kot untuk tunjuk pemakaian seorang guru.

      2. tak pasti. x kenal

      Delete
  5. Salam. Saya ada soalan, mcm mana kalau sijil upsr atau pmr hilang? Adakah ini menyebabkan saya tidak layak untuk menghadiri sesi temuduga? Saya amat risau sekarang ini…

    ReplyDelete
    Replies
    1. wasalam. haha jangan risau. sijil upsr dan pmr tak diperlukan.

      Delete
  6. assalamualaikum, tumpang tanye ade beza ke iv pend.islam bagi calon yang tak ambil sma/smu

    ReplyDelete
    Replies
    1. walaikumussalam. takde beza. sama je.

      Delete
  7. hai. tumpang tanya. selepas tajuk tu diberi, ada tak diberi masa untuk fikir idea, ke kena jawab secara spontan ?

    ReplyDelete
  8. Assalamualaikum. Sy nk tanye, sijil2 kokurikulum yg disahkan tu kena bawak then hntar kat diorg atau tnjukkan shj? And adakah awk sertakan jgk sijil dri skolah rendah hgga skolah mnengah? :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Walaikumussalam. Kalau saya dulu, saya bawa dan masukkan dalam file. Then masa interview, panel akan tengok file tu. Ye. Saya sertakan semua sijil yang saya ada haha.

      Delete
  9. Assalamualaikum..saya lulus ukcg..now tgh tggub panggilan utk temuduga...bidang saya lulusan sma...pengalaman cikgu ni membantu saya sangat..saya nak tanya,sijil tu saya susun 3 tahun kebelakang,perlu ke disahkann ?
    Sijil tu perlu disusun satu2 ke dalam fail ? Tqsm !

    ReplyDelete
    Replies
    1. Walaikumussalam. Im sorry for the very late reply.lulus? Alhamdulillah! Sijil tu kalau nak susun pon lebih baik. Lebih kemas. Yes, salinan document perlu disahkan. haah. Guna file yang untuk simpan sijil tu haaa. Bagi tu je untuk panel tengok swaktu interview. Kalau salinan document, simpan dalam sampul.

      Delete
  10. Assalamualaikum wow bestnya...saya tgh tggu utk panggilan interview ni sedikit sebanyak entry ni sgt membantu..saya nak tanya,sijil tu perlu disusun satu persatu 3 tahun ke belakang ke ?soalan ke2,yg sesi arab tu dia bgi tajuk dlm bahasa melayu ke arab ? Tqsm..saya mohon dlm bidang lulusan sma..tqsm

    ReplyDelete
    Replies
    1. Walaikumussalam. Im sorry for the very late reply.
      Soalan 1:
      Sijil tu kalau nak susun pon lebih baik. Lebih kemas. Yes, salinan document perlu disahkan. haah. Guna file yang untuk simpan sijil tu haaa. Bagi tu je untuk panel tengok swaktu interview. Kalau salinan document, simpan dalam sampul.
      Soalan 2:
      Tajuk tu dalam bahasa arab. Tapi panel ada translatekan gak

      Delete
  11. assalamualaikum, sis mau tya sikit sijil2 yg perlu dibawa akan diberitahu dlm surat temuduga ka or kita sendiri yg decide mau bawa apa?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Wslm. Sijil2 kita sendiri yang pilih nak bawa yg mana.

      Delete
  12. as salam . nak tanya yg temuduga kena bercakap arab tu random or dia bagi tajuk or mcm hiwar ke or lain2 ? trimas

    ReplyDelete
    Replies
    1. Walaikumussalam. Dia akan bagi tajuk.

      Delete
  13. This comment has been removed by a blog administrator.

    ReplyDelete
  14. كيف الان؟ انت معلمة الان؟

    ReplyDelete
  15. كيف الان؟ انت معلمة الان؟

    ReplyDelete
    Replies
    1. tak tak. saya masih student lagi. sbgai guru pelatih.

      Delete
  16. Assalamualaikum. Saya nak tnya
    1.sijil2 apa yg nak kena bawa nnt? And kena sahkan oleh pgwai krjaan ke?
    2.sesi temuduga hbs pkl brpa dan apa brpa sesi?
    3.masa sesi apa shj kena ckp dlm bhs arab?

    ReplyDelete
  17. salaam sis... untuk kurusus bahasa arab dan pendidikan islam ni kan.. ahli panel tu akan tanya tak pasal kemajuan pendidikan.. nama2 menteri..apa beza sk dan macam2 lah... senang cerita pasal ekonomi lah. mohon di jawab ea sis ^_^

    ReplyDelete
    Replies
    1. walaikumussalam. i am really sorry for the very late reply! sekarang mesti dah masuk ipg kan. yes kena. sebab tu pengetahuan umum.

      Delete
  18. Assalam,nak tnya akak,baju kurung tu corak dia bebas ke nk pkai apa2 pun? tudung bawal atau shawl ? tq:)

    ReplyDelete
    Replies
    1. walaikumussalam. ye bebas. yang penting sopan dan menutup aurat.

      Delete
  19. Salam...nk tnye..adakah sijil" kokurikulum dan lain" perlu dibawa beserta salinan?

    ReplyDelete
    Replies
    1. walaikumussalam. i am really sorry for the very late reply! sekarang mesti dah masuk ipg kan. yes kena.

      Delete
  20. Assalamualaikum.. Nak Tanya sikit,, Temuduga b. Arab tu,, tajuk Dia Susah tak?? Umum ke,, atau soalan yang biasa didengar?? Ada Masa kan untuk fikir?? Dalam group atau setiap orang akan diberi tajuk??

    ReplyDelete
    Replies
    1. walaikumussalam. i am really sorry for the very late reply! sekarang mesti dah masuk ipg kan. tapi saya reply je la heh, senang je. tajuk basic . just nak tengok the way how you talk in arabic je tuh. kena bagi je masa . jgn risau. :)

      Delete
  21. Assalamualaikum, esok saya ada temuduga tapi malam ini baru saya sedar salinan sijil itu perlu disahkan 😩 Macam mana saya nak buat ni? Mereka akan ambil ke salinan sijil yang perlu disahkan itu? Help!!!

    ReplyDelete
    Replies
    1. walaikumussalam. i am really sorry for the very late reply! sekarang mesti dah masuk ipg kan. it's okay, kadang2 dorang akan tolong sahkan.

      Delete
  22. Assalamualaikum nk tnye sijil tuh yg dri sch rendah pon kne bwk jgak ker sch menegah pnye je ?

    ReplyDelete
    Replies
    1. walaikumussalam. i am really sorry for the very late reply! sekarang mesti dah masuk ipg kan. boleh je kalau nak bawak

      Delete
  23. Assalam..nak tanya..klau masa kita ujian amali tu kan..mcm kita salah eja jawi..pastu baca ayat quran slow2 sbb tulisan dia kurang jelas..then..ujian amali bahasa arab kesalahan kita..kita dpt jwb soalan tu..tapi tak sempurna..adakah kesalahan2 ni akan jadi faktor kita berkemungkinan tak terpilih utk masuk ke ipg?

    ReplyDelete
    Replies
    1. walaikumussalam. i am really sorry for the very late reply! sekarang mesti dah masuk ipg kan. im not sure, maybe ikot belas ihsan ustaz tu juga bagi markah .

      Delete
  24. assalamualaikum,,,
    saya telah pun ditawarkan di ipg kampus kent bagi subjek matematik....namun masalah di sini ialah saya berasal dr selangor dan tuaran sgt jauh..sya juga tiada pengalaman menjejakkan kaki di sana maka ini menjadi suatu cabaran bagi saya...memikirkan shaaja perkara ini membuatkan saya berasa pening...tiket flight lagi barang2 lagi...x boleh ker saya tukar tpt pengajian.....ramai x org semenanjung kat ipg kent ...huhuhuh sila reply asap...terima kasih

    ReplyDelete
    Replies
    1. walaikumussalam. i am really sorry for the very late reply! sekarang mesti dah masuk ipg kan haha ramai je orang semenanjung kat situ. it will fine! dont worry . youll be fine. goodluck !!

      Delete
    2. btw, takleh pindah ipg kcuali ada sebab2 yang munasabah & x dpt dielakkan.

      Delete
  25. assalamualaikum, saya nak tanya , even kita pilih bidang tu pendidikan islam bukan bahasa arab,still ada temuduga yang kena bercakap dalam bahasa arab tu ke?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Walaikumussalam. Ye. Saya ambik kos pai and still kena cakap arab. Sebab kat ipg, minor kos pai adalah bhsa arab.

      Delete
  26. saya dapat ipg kampus kent and saya masih lagi pelajar ppismp semester 2...
    b4 this temu duga kat kampus Bahasa antarabangsa... x sangka dapat IPG yang jauh gila kat sabah tau...x sabar nak exam n habiskan pengajian...lima tahun kot...
    anyway pasal temu duga tu...x payah baca apa-apa pun dah okay... asalkan you guys tahu mcm mana nak cakap atau jawab soalan interview dengan penuh keyakinan dan menunjukkan ciri-ciri seorang guru... untuk makluman tambahan saya ambil kos matematik...boleh tahan lah...but u guys still need to know about current issues... and untuk tahu baca surat khabar jer jangan tahu isu WhatsApp, insta ngan twitter jer eh...bukannya betul pun...lepastu bila interview baru terhegeh-hegeh nak baca.. that's all

    ReplyDelete
    Replies
    1. hahaha hi! saya sabahan. saya ada kakak kat IPG Gaya. tapi saya pula kena kat IPG KPI bangi hehe tak sabar nak habiskan study kan. saya pun baru semster 2. btw, goodluck!

      Delete
  27. assalamualaikum cikgu hehe... nk tanya sapa yg sahkan sijil kita yaa?

    ReplyDelete
    Replies
    1. walaikumussalam, kalau tak silap saya, pegawai gred A. contoh, guru besar sekolah ke.

      Delete
  28. Assalamualaikum hi tumpang tanya. Klau under bidang pndidikn islam pun kena cakap arab tu mcm mana ya? Banyak ke kena ckp dlm arab tu?

    ReplyDelete
    Replies
    1. walaikumussalam. hi! ckp sikit je.

      Delete
    2. Hai petikan bahasa arab tu susah tak n panjang tak.nak kena cakap bahasa arab tu pnjang ke?

      Delete
  29. Assalamuailaikum hi tumpang tanya .under bidang pendidkan islam kena ckp arab tu mcm mana ye? Kena ckp arab bnyk ke?

    ReplyDelete
    Replies
    1. walaikumussalam. tak lah. sikit je. just nak tengok mcm mana awak speaking arab je

      Delete
  30. Hai.text bahasa arab yang kena baca tu susah tak n panjang ke?

    ReplyDelete
    Replies
    1. hai. maaf lambat. tak . pendek jee

      Delete
  31. Hai.bahasa arab tu petikan dia senang tak n dia pnya tajuk dia susah tak.

    ReplyDelete
    Replies
    1. walaikumussalam. tak jugak. biasanya macam tajuk karangan pmr/spm je

      Delete

dah baca , comment lah sikit ;)