Tuesday, 26 May 2015

Aku kena gigt serangga Charlie ?

Assalamualaikum hai !

haha okay , sekarang aku nak cerita sikit pengalaman aku kena luka kat bawah bibir aku .


actually , im not really sure if that is bisa dari serangga charlie or not . sebab Nami  yang cakap ( nami is my big brother . er . not really big brother lah . lebih kepada lovely brother hiks). sebab ramai kawan-kawan dia dah kena . walaupun bila aku tengok kat google , luka akibat bisa charlie x sama macam yang aku kena ... kan aku send gambar luka tu kat nami so .. nami pun cakap macam kena gigit serangga charlie lah


my mom pula cakap tu allergic . my aunt pula cakap jerawat . hahaha ada ka jerawat sampai kulit terkupas merah2 then berair pula .


okay , first aku nak cerita sikit apa itu serangga charlie .



So this the cutie mutie charlie 

Nama Am: Kumbang Rove
Nama Saintifik : Staphylinidae (Insecta: Coleoptera: Staphylinidae)
Nama Tempatan: Semut Semai, Semut Kayap, Charlie dan lain-lain)
Spesies: Dianggarkan sekitar 47 000 Spesies
Habitat: Sawah padi dan padang sekolah.

Kesan Pada Manusia
Cecair hemolimf yang terdapat di dalam badan (kecuali sayap) kumbang ini mengandungi toksin sentuh haiwan yang paling berbisa di dunia.

 Toksin ini dikenali sebagai 'pederin' C24 H43 O9 N) dinamakan dalam tahun 1953. Ia mempunyai tahap keracunan 12 kali lebih tinggi daripada venom ular tedung. 

Kumbang rove yang telah dikeringkan dan disimpan selama 8 tahun masih lagi mempunyai ketoksinannya.bergerak atau tidur atau mengosok dengan jari yang kotor akan menyebabkankonjunktivitis dan penyakit kulit yang teruk yang dikenali sebagai 'dermatitis linearis', 'paederus (kumbang rove/staphylinidae) dermatitis', 'whiplash dermatitis' dansebagainya. 

Pada September 2002, wabak dermatitis linearis yang disebabkan oleh kumbang rove telah menjangkiti beribu-ribu orang penghuni rumah pangsa dan asrama pelajar di Pulau Pinang.

Nasihat Kepada Punduduk Yg Dijangkiti

Oleh kerana kumbang ini tertarik kepada cahaya pada waktu malam, tutup atau kurangkan penggunaan lampu dan tutup semua pintu/ tingkap semasa epidemik kumbang tersebut. Gunakan jaringan nyamuk yang halus, semburan aerosol serangga, perangkap berpelekat dan sebagainya. 
Jangan duduk berhampiran dengan cahaya/ lampu, jangan memukul kumbang yang terdapat pada badan, cuma hembus/ tiup untuk menghindarinya. Jika tersentuh dengan kumbang ini, basuh segera kawasan yang bersentuhan dengan sabun dan air.

Sesiapa yang mengalami alahan kulit yang teruk mestilah mendapat rawatan perubatan.

Sumber : HERE , MPSP

haa itu dia sedikit sebanyak info pasal charlie ni . first aku dengar macam nama watak katun hahaahha lepas search google baru aku tahu 

so ni kat bawah aku bagi gambar luka aku tu aa









sepanjang aku kena ni , memang aku berpantang makan kicap like seriously . dah lah masa tu musim mangga maigaddddd telan air liur jew T.T

at first , aku ubat guna Vaselin , tapi macam x berkesan . macam tambah berair and makin membesar .

curik dari google

then aku try guna Cetaphil .

curik dari google
then it's getting better . mula-mula letak rasa macam berdenyut-denyut macam rasa berkesan sikit lah . for your information cetaphil is good for sensitive skin . 

memang doktor pakar kulit kebanyakkan recommend people use this bila ada skin problem ( hasil dari kajian dalam blog2 yang jumpa doktor pakar / yang ada skin prob macam allergic , then guna this cetaphil then skin prob tu makin okayyyy )

kalau tak percaya boleh bukak blog2 ni atau boleh search kat google jugak

1) here
3) here

but this product a bit expensive lah . but worth it lah kot

so lama2 luka tu makin okay . sekarang , tinggal bekas hitam2 jew and aku tengah usaha kasi putih balik . macam mana ? jangan makan kicap xD hahahaha

then this is me now ....

nurul sakinah masran

nurul sakinah masran

nurul sakinah masran

nurul sakinah masran

nurul sakinah masran

dah makin hilang kan ? say yayyy ! hee okay thats all bye !

ASK ME ANYTHING YOU WANT , HERE -> (CLICK HERE)

TWITTER : nurnanaa97
INSTAGRAM : nurnana97
ASK FM : nurnanaa

9 comments:

  1. Akupun mau jadi serangga yang meng gigit kamu....

    Habis kamu cantik sangat...

    ReplyDelete
  2. Akupun bersedia jadi serangga yang meng gigit kamu..

    Habis kamu cantik sangat.

    ReplyDelete
  3. Akupun bersedia jadi serangga yang meng gigit kamu..

    Habis kamu cantik sangat.

    ReplyDelete
  4. Akupun bersedia jadi serangga yang meng gigit kamu..

    Habis kamu cantik sangat.

    ReplyDelete
  5. I feel you 😭😭
    Bru je kene smlm . Berlepuh hbis hidung .

    ReplyDelete
  6. Gigitan iti buat kmu berjanggut

    ReplyDelete
  7. masyaallah .. gigitan awk sama mcm anak sy. anak sy dh 5hari ade luka mcm ni. nigtkn luka digigit semua biasa. so saya sapu essential oil frankincense & lavender je tp eplik knp stiap hari ade mcm air bisa n mkin besar plak luka tu. skali mlm td terjumpa chrlie d blik tdur! sah la itu luka bisa charlie. skejap lg nk bw ke klinik kulit.






    ReplyDelete

dah baca , comment lah sikit ;)