Friday, 29 May 2015

Bongkar almari lama

Assalamualikum hello hai semoga hari-hari anda dirahmati Allah 

hee . aku tadi bongkar almari lama . 


then aku pun .. jumpa barang2 lama , photos , hadiah .




you know what aku rasa sedih bila tengok barang2 gambar2 tadi sebab ntah buat aku rasa semua tak sama macam dulu lagi . you know , dulu kita rapat dengan orang tu , we share all of the things with them tapi skg jadi stranger . sedih gila . macam tak pernah jadi apa . sedangkan , kenangan terlalu banyak . sometimes i was like ....    


dia dah lupa ka semua yang pernah jadi? 

dia tak pernah rindu aku dah ka even for once ?

so . firstly ... i got this thing from my bestfriend , ( no need to mention her here ) :) i really miss her . i swear i  really miss her . even masa aku taip ni , aku tengah nangis seriously . ya Allah i really miss her . 



okay ni pulak hadiah dari junior yang aku rapat dulu . Izyani Hassan . Ntah . skg xrapat dah . ntah keadaan tidak mengizinkan .dia pun hide moment wechat dia dari aku and ntah lah malas mo ambik hal . dik , if you read . i miss you . i really do :")


ini pulak folio aku masa aku umur 9 tahun ka 8 tahun ntah antara 2 lah . kitaorang kena suh buat folio pasal spider . haha ni contoh jew . folio sebenar aku dah hantar kat cikgu aku . ntah , ketawa aku tengok folio tu hahahah english x betul , grammar tunggang langgang tulisan lagi . lukisan lagi hahahaa aku memang bukan tangan seni haihh












ni pulak aku ikt pertandingan busana muslimah hahaahahahaha masa aku umur 12 tahun ya Allah muka aku ............ hahaha dorang kawan2 aku yang kasi make up ni . hahahhaa lucu gilaaa



ok lah thats all bai.......

ASK ME ANYTHING YOU WANT 
, HERE -> (CLICK HERE)

TWITTER : nurnanaa97
INSTAGRAM : nurnana97
ASK FM : nurnanaa

Wednesday, 27 May 2015

#IdolAkuMasaKecik : Miley Cyrus vs Emma Watson

Assalamualaikum 

hi uols . hmm aku bosan thats why aku nak citer siket pasal idol aku masa aku masih kecik.

okay first , aku minat fanatik gila dengan Miley Cyrus . kenal siapa Miley Cyrus ?




Miley Cyrus ni yang nyanyi lagu Wrecking Ball tu . yes she is . and yes yes yang pernah top sebab tunjuk perangai tak baik dengan masyarakat umum . hmm i dont know lah. for me, maybe she had her own reason to do that .

you know what , pain can change people . if you know what i mean , you would understand :)





so okay .kenapa aku minat Miley cyrus ?

bcs she is very talented . her voice is so amazing . try lah search concert live dia . memang daebak lah !

aku minat dia since i was 11 . hee . siapa pernah layan Hannah MOntana kat disney channel dulu ? haaaa tu lah miley cyrus . masa tu dia popular dengan lagu The best of both world . :D

 ni kat bawah ni gambar pelakon hannah montana . kat tengah2 tu miley cyrus lah



and yang aku suka , lagu2 dia dulu semua best . ada message , i mean bukan lagu just untuk cinta semua . most of her song is all about bagi orang semangat keep moving semua macam lagu The Climb , This Is Te Life , Life Is What you Make

dulu aku rajin pegi kedai majalah dekat One Borneo untuk beli majalah Hannah Montana haha sebab majalah tu ada bagi poster Miley Cyrus , Stickers and banyak lagi lah .

tapi poster2 tu semua banyak dah hilang ntah aku letak kat mana hahaha

and then ..... aku ada buat satu album untuk letak semua muka miley cyrus hahahaha bila nampak muka dia kat mana2 majalah mesti aku gunting pastu kasi masuk dalam album tu haha . then aku jugak pernah beli CD concert best of both world Hannah Montana hahahaa


pastu hari2 pasang dengar pastu tidur .....

hahahaa xlah fanatik tahap gila . sikit jew .

okay yang kedua . aku Minat Emma Maembong Watson .

tak kenal sapa emma watson? dia blakon dalam cerita Harry Potter memegang watak sebagai Hermione Granger .



kenapa minat ? bcs she is cute . dalam cerita harry potter tu dia pegang watak sebagai budak pandai .

Harry potter pun aku ada buat album penuh dengan gambar pelakon harry potter and pernah kumpul poster Harry Potter dulu pastu lekat kat bilik . tapi bapa aku suru bukak sebab takut malaikat tak masuk hahahahaa


kenapa tetiba ada Edward Cullen and Bell Swan ? saja letak hahahaha sebab aku minat dorang jugak

yes . aku beli this crayon sebab ada muka dorang ni jew and aku x pernah guna pun hahaah lepas beli terus kasi masuk dalam ni xD






pucat nya aku 

ni sticker hannah montana







haha ni lah isi album yang aku cerita kat atas tu . sekarang aku dah malas dah kumpul2 gambar dia . heww

okay ni tadi aku selfie kejap




ni flash terlebih


okay thats all bye !

ASK ME ANYTHING YOU WANT ,
 HERE -> (CLICK HERE)

TWITTER : nurnanaa97
INSTAGRAM : nurnana97
ASK FM : nurnanaa

Tuesday, 26 May 2015

Aku kena gigt serangga Charlie ?

Assalamualaikum hai !

haha okay , sekarang aku nak cerita sikit pengalaman aku kena luka kat bawah bibir aku .


actually , im not really sure if that is bisa dari serangga charlie or not . sebab Nami  yang cakap ( nami is my big brother . er . not really big brother lah . lebih kepada lovely brother hiks). sebab ramai kawan-kawan dia dah kena . walaupun bila aku tengok kat google , luka akibat bisa charlie x sama macam yang aku kena ... kan aku send gambar luka tu kat nami so .. nami pun cakap macam kena gigit serangga charlie lah


my mom pula cakap tu allergic . my aunt pula cakap jerawat . hahaha ada ka jerawat sampai kulit terkupas merah2 then berair pula .


okay , first aku nak cerita sikit apa itu serangga charlie .



So this the cutie mutie charlie 

Nama Am: Kumbang Rove
Nama Saintifik : Staphylinidae (Insecta: Coleoptera: Staphylinidae)
Nama Tempatan: Semut Semai, Semut Kayap, Charlie dan lain-lain)
Spesies: Dianggarkan sekitar 47 000 Spesies
Habitat: Sawah padi dan padang sekolah.

Kesan Pada Manusia
Cecair hemolimf yang terdapat di dalam badan (kecuali sayap) kumbang ini mengandungi toksin sentuh haiwan yang paling berbisa di dunia.

 Toksin ini dikenali sebagai 'pederin' C24 H43 O9 N) dinamakan dalam tahun 1953. Ia mempunyai tahap keracunan 12 kali lebih tinggi daripada venom ular tedung. 

Kumbang rove yang telah dikeringkan dan disimpan selama 8 tahun masih lagi mempunyai ketoksinannya.bergerak atau tidur atau mengosok dengan jari yang kotor akan menyebabkankonjunktivitis dan penyakit kulit yang teruk yang dikenali sebagai 'dermatitis linearis', 'paederus (kumbang rove/staphylinidae) dermatitis', 'whiplash dermatitis' dansebagainya. 

Pada September 2002, wabak dermatitis linearis yang disebabkan oleh kumbang rove telah menjangkiti beribu-ribu orang penghuni rumah pangsa dan asrama pelajar di Pulau Pinang.

Nasihat Kepada Punduduk Yg Dijangkiti

Oleh kerana kumbang ini tertarik kepada cahaya pada waktu malam, tutup atau kurangkan penggunaan lampu dan tutup semua pintu/ tingkap semasa epidemik kumbang tersebut. Gunakan jaringan nyamuk yang halus, semburan aerosol serangga, perangkap berpelekat dan sebagainya. 
Jangan duduk berhampiran dengan cahaya/ lampu, jangan memukul kumbang yang terdapat pada badan, cuma hembus/ tiup untuk menghindarinya. Jika tersentuh dengan kumbang ini, basuh segera kawasan yang bersentuhan dengan sabun dan air.

Sesiapa yang mengalami alahan kulit yang teruk mestilah mendapat rawatan perubatan.

Sumber : HERE , MPSP

haa itu dia sedikit sebanyak info pasal charlie ni . first aku dengar macam nama watak katun hahaahha lepas search google baru aku tahu 

so ni kat bawah aku bagi gambar luka aku tu aa









sepanjang aku kena ni , memang aku berpantang makan kicap like seriously . dah lah masa tu musim mangga maigaddddd telan air liur jew T.T

at first , aku ubat guna Vaselin , tapi macam x berkesan . macam tambah berair and makin membesar .

curik dari google

then aku try guna Cetaphil .

curik dari google
then it's getting better . mula-mula letak rasa macam berdenyut-denyut macam rasa berkesan sikit lah . for your information cetaphil is good for sensitive skin . 

memang doktor pakar kulit kebanyakkan recommend people use this bila ada skin problem ( hasil dari kajian dalam blog2 yang jumpa doktor pakar / yang ada skin prob macam allergic , then guna this cetaphil then skin prob tu makin okayyyy )

kalau tak percaya boleh bukak blog2 ni atau boleh search kat google jugak

1) here
3) here

but this product a bit expensive lah . but worth it lah kot

so lama2 luka tu makin okay . sekarang , tinggal bekas hitam2 jew and aku tengah usaha kasi putih balik . macam mana ? jangan makan kicap xD hahahaha

then this is me now ....

nurul sakinah masran

nurul sakinah masran

nurul sakinah masran

nurul sakinah masran

nurul sakinah masran

dah makin hilang kan ? say yayyy ! hee okay thats all bye !

ASK ME ANYTHING YOU WANT , HERE -> (CLICK HERE)

TWITTER : nurnanaa97
INSTAGRAM : nurnana97
ASK FM : nurnanaa